Skriftfamilien Galliard, som ble tegnet av amerikaneren Matthew Carter for Linotype og lansert i 1978, er et eksempel på hvilken perfeksjonisme som er mulig. Hans firma Carter & Cone Type Inc. leverer nå det normale og kursive snittet av Galliard i 11 nytegnede sett (ITC Galliard CC). Disse omfatter alt man kan forlange av kapitéler, minuskeltall, brøker, ligaturer, pyntebokstaver o.l. Og vikig i denne sammenheng: det leveres en spesiell skandinavisk versjon av disse 11 settene, der minuskel f er utformet slik at man i kombinasjonene få, fä og fö ikke får kollisjoner.
Vi ser også at skandinaviske designere i økende grad utvikler skrifter. Den nordiske skriftkonkurransen i vinter hadde god og kvalifisert deltakelse. Man må forvente at lokalt skapte skrifter bedre vil være tilpasset våre språk.
Selvgjort er...
Noe kan skriftbrukerne gjøre selv. Når det gjelder kerning, gir noen programmer, f.eks. QuarkXPress, mulighet for redigering av de kerningtabellene som følger med skriftene. Men dette er tidkrevende og vanskelig.
Det finnes programmer med mer brukervennlige løsninger, f.eks. Agfas KernEdit. Men jeg tror det vil være interesse for utvidede, norske kerningtabeller for de mest brukte fontene, som brukerne kan importere inn i sine programmer.
Det er flere fontdesignprogrammer for Mac og PC for den som vil videre, enten med å bearbeide eksisterende fonter eller å skape noe helt nytt. De mest brukte er Fontographer (Altsys) og FontStudio (Letraset). Med disse kan man lage bitmap-fonter og outline-fonter i flere forskjellige skriftformater, og redigere kerningtabeller.
Som et eksperimentelt prosjekt til privat bruk har jeg bearbeidet Adobe/Linotype Times med Fontographer på Macintosh. Resultatet har jeg kalt Tajms, som har følgende spesialiteter:
- Norsk tekst utliknes rimelig bra. Mens Times Roman har 100 kerningpar, har Tajms normal 235. Den inkluderer æÆøØåÅ, anførselstegnene « og », samt spesielle norske tegnkombinasjoner som FJ og TJ. Dessuten er enkelte inkonsekvenser rettet opp (som at Times utlikner T-, men ikke -T).
- Norsk tekst kan gis en mer estetisk og funksjonell utforming. Tajms inkluderer ligaturen fj, og har en alternativ Å (med tilhørende å). Denne er på knapt 90% av høyden til standard Å.
I alt har Tajms 22 nye tegn i hver fethetsgrad. På grunn av begrensninger i tegnsettet har disse måttet gå på bekostning av sjeldent brukte tegn, som hakeparentes og cent.
Selv bak et såvidt begrenset prosjekt ligger det mange arbeidstimer. Fontdesign er blitt enklere, men ikke enkelt.
Ringen er sluttet: i dag kan man styre alle sider ved et grafisk produkt. Akkurat som de første boktrykkerne de som skar stemplene, laget matrisene, så støpte de og satte typene, og kanskje også trykte med dem.
Norsk Grafisk Tidsskrift har opphørt å eksistere. Det var organ for Grafiske Bedrifters Landsforening, i dag Visuell Kommunikasjon Norge (Viskom). Foreningens informasjon blir i dag publisert på papir i AGI Norge (Aktuell Grafisk Informasjon) og på internett: viskom.net.
Til hovedsiden
Sist oppdatert 19-05-2002
|
|
ITC Galliard CC har en egen skandinavisk versjon, der f er utformet slik at den ikke kolliderer med bl.a. å og ä.
A: Original Galliard.
B: Skandinavisk Galliard.
|