Toggle Menu

Det er sett og notert...

Art deco i Oslo

Sjøfartsbygningen i Oslo, i krysset Rådhusgaten/Kongens gate, åpnet sine dører for publikum under Oslo kulturnatt 2019.

Av Torbjørn Eng

Forretningsbygget fra 1915–16 har en tung, barokkpreget teglsteinsfasade. Innvendig var bygget svært moderne for sin tid, med sentralvarme, telegrafstasjon og paternoster-heis. Eierne har tatt godt vare på bygningens kvaliteter og historie.

Takdekorasjon i trappeløpet

Kunstneren Thorvald Helliesen dekorerte i 1923 to av byggets trappeoppganger med interessante kubistiske dekorasjoner (over). Disse fikk mye oppmerksomhet under omvisningene under kulturnatten.

Inngangspartiet fra Kongensgate var også severdig. Det ble ombygget i 1932 av arkitekt Arnstein Arneberg. Vegger og himlinger er dekket av grønne og hvite opake glassplater inndelt med messingsprosser. Det minner om Operapassasjen mellom Storgata og Youngstorget, og om Klingenberg kino.

 

Butikkskilt

Inngangen til to forretninger i denne passasjen ble utstyrt med avrundede metallbaldakiner med flotte, gjennomlyste bokstaver i art deco-stil.

Butikkskilt

Art deco er en tidlig form for modernisme, den slekter på funksjonalismen, men legger større vekt på det dekorative. Stilen er eksklusiv og overklassepreget, og passet godt i et bygg for skipsredere og shippingmeglere. I dag er det helt andre typer leietakere i bygningen, og trolig sjeldent høy sigarføring.

ENGLISH SUMMARY
«The maritime industry building» in Oslo from the years of The First World War, was a very modern building for its time. It is decorated with cubistisk decorations, and its entrance from 1932 is in art deco-style with impressive letterforms.

Først publisert 28.09.2019
Sist revidert 20.11.2019


FOR ANDRE NOTISER,
se denne oversikten.