Det er sett og notert...

Frisianus er fortsatt anvendelig

Jeg lanserte i 1994 den digitale fonten Frisianus. En gotisk skrift med markerte kalligrafiske trekk.

Av Torbjørn Eng

Frisianus er en historisk adapsjon med personlige tillegg. Utgangspunktet er Gerhard Munthes håndtegnede skrift i utgivelsen av Draumkvæde i 1904. Det var gjort to tidligere forsøk på å omsette den i blytyper. Det ene av det tyske skriftstøperiet Gebr. Klingspor, det andre av den norske trykkeribedriften Fabritius. Jeg var tredjemann som så potensialet i de særegne bokstavformene.

Skriften fikk en overraskende positiv mottakelse. Blant annet ble den i flere år brukt av Tine til emballasjen for deres mange brunoster. Frisianus uttrykker noe fortidig, tradisjonelt og norsk.

De siste åra har interessen for Frisianus dabbet av. Salget går trått. Men da jeg kom over det norske folkrock-bandet Gåtes konsertplakat for høsten 2023 ble jeg minnet på Frisianus’ stadige anvendelighet.

Konsertplakat for folkerockbandet Gåte.

Interessen for tradisjonell norsk folkemusikk står i sentrum for Gåtes musikk. Bandet fikk Spellemannsprisen i 2002 for debutalbumet Jygri. Et annet er det fine albumet Iselilja, som jeg har selv. Etter flere pauser har de gjenoppstått på ny og på ny, og har nå nye ting på gang. De stiller med en sterk låt i den norske MGP-finalen vinteren 2024, og hevder seg godt.

Frisianus inneholder et høyt antall alternative bokstaver (se det lille eksempelet under, som viser G i sine to varianter). Gåte har likevel sett behov for å gjøre endringer i designet av bandnavnet, noe som er like greit som at jeg i sin tid tolket Munthes skrift med mitt personlig blikk.

Bindet til Bokhistorie. Bibliotekhistorie. 2023

Les mer om Frisianus her.

ENGLISH SUMMARY
Frisianus, my calligraphic, blackletter typeface launched in 1994, was a modest success the first years, but lately sales have diminished. I was happy to notice that the Norwegian folkrock-band Gåte used Frisianus for their concert tour in the autumn 2023. In 2024 they compete for the Norwegian part of the Eurovision Song Contest.

Først publisert 23.9.2023
Sist revidert 29.1.2024

FOR ANDRE NOTISER,
se denne oversikten.