Monokrom skriftforlags skriftsuksess Telefon er brukt i de norske passene etter 2020.
Av Torbjørn Eng
Telefon er basert på utformingen av ordet TELEFON, stanset ut i de ikoniske norske telefonkioskene, som ble tegnet av arkitekten Georg Fredrik Fasting i 1933. Monokrom ved Sindre Bremnes har gjennom en tiårs periode utviklet dette korte ordet til den komplette skriften Telefon i 12 varianter.
Å bli valgt til skrift for det norske passet må være forbundet med en viss stolthet. Telefon avløste Hermann Zapfs berømte skrift Palatino. Oppdragsgiveren (Politidirektoratet og Kripos) og Neue Design Studio har tydeligvis hatt en ambisjon om å gi passet et nasjonalt grafisk preg. På sidene inni passet er det trykt intrikate mønstre med norske landskapsmotiver.
Monokrom skriftforlag har gjennom åra opparbeidet en katalog av skrifter som ikke er stor, men som er preget av høy kvalitet og kompetanse. Presentasjonen av skriftene på deres nettsted er visuelt engasjerende med velinformerte, lærerike og underholdende tekster. Jeg teller til sammen 16 skriftfamilier.
Jeg vil anbefale å sjekke ut den ferske skriften Motorik, designet av Frode Helland, Inga Plönnigs og Wei Huang. Jeg vet ikke om markedet trenger denne neo-groteske skriften, som er i samme kategori som Univers og Helvetica. Men les Frode Hellands interessante teoretiske bakgrunnsartikkel, «The cult of the sans serif».
Jeg skrev i 2012 en vurdering av to av Monokroms første skrifter, Satyr og Faunus, her på dette nettstedet.
ENGLISH SUMMARY
When the Norwegian passports were redesigned in 2020, the typeface Telefon from Monokrom skriftforlag was employed. Telefon is based on the design of the same word (TELEFON) on the iconic Norwegian telephone booths (Georg Fredrik Fasting, 1933).
Først publisert 29.1.2024
Sist revidert 29.1.2024
FOR ANDRE NOTISER,
se denne oversikten.