Sinsenkrysset i Oslo er nok landets mest kjente veikryss.
Av Torbjørn Eng
Krysset kan betraktes som grensa mellom den tette byen og de mer luftige drabantbyene. Og bakenfor dem ligger distrikts-Norge. Her krysser Ring 3 med Trondheimsveien på hver sine plan, med rundkjøring for av- og påkjøring samt gang- og sykkelveier mellom de to planene.
Det er et kjent munnhell som karakteriserer alt «nordafor Sinsenkrysset» som nærmest ukjent og uinteressant for urbane Oslofolk, ikke minst for «eliten».
Planleggerne av krysset har moret seg med å støpe fire betongelementer som viser denne anekdotiske grenseoppgangen mellom by og land.
Uheldigvis ble støpeformen til bokstaven N snudd opp-ned da man støpte de to ordene i betong. I skrifter med seriffer (denne skriftkategoriene kalles antikva), som er brukt her, blir det som følge av dette tydelig at noe er feil:
Sinsenkrysset er ikke alene om denne feilen. Den kan observeres i hvert fall ett annet sted i Oslo.
Det er vanskelig å komme på nært hold av disse inskripsjonene uten å våge livet. Dette er et foto av krysset fra nord, der en av «nordafor»-tekstene er ringet inn:
ENGLISH SUMMARY
The Sinsenkrysset junction in Oslo, Norway, is furnished with four words casted in the concrete, «Sønnafor» (south of) and «Nordafor» (north of). This is a reference to the popular understanding of everything north of Sinsenkrysset as rural and of little importance for the inhabitants in urban Oslo, its elites in particular. Unfortunately, the letter N was placed upside-down in the process.
Først publisert 18.8.2024
Sist revidert 18.8.2024
FOR ANDRE NOTISER,
se denne oversikten.